Project Description

MILLER’S LANDING SHELTERS

Connecting and Supporting our Community

The Miller’s Landing parcel of land had sat for over 60 years, overgrown and vacant. Today it serves as a viable outdoor space where community members can picnic, go for a walk or run, canoe, hold special events, and enjoy the open space for lawn play. It also connects the Deschutes River Trail, offering native plant observation and a community garden.

The 4.7-acre parcel gets its name from the family, the Millers, which owned the property for over 85 years. At one time, this property hosted the stables for the Miller Lumber’s dray horses in Bend’s earlier days, among its many other uses. The Trust for Public Land purchased the property in 2011 and engaged the community in the development of this public space.

This Comprehensive Plan for this project had four primary goals:

  • To provide public access for the enjoyment of the river and support of the Deschutes River water trail.
  • To support community values for unique natural assets.
  • To provide an informal passive recreation need for the community and its visitors.
  • To provide a greenway of trail linked park spaces along the course of the river.

Pinnacle took part in the development of this park with our design of a large picnic shelter, three small picnic shelters, and the Donor’s Pavilion. These facilities are designed to complement their natural setting with the use of heavy timber and local tuft stone, while the colors are reminiscent of the warm neutral tones of the high desert. The design pays homage to the area’s rich past.

Project Details

LOCATION

Bend, OR

SIZE

1,954 SF

CLIENT

Bend Park & Recreation District

PROJECT TYPE

Community Centers
Government

Image Gallery