Project Description

Cow Creek Health & Wellness North Clinic

CARES Funding Helps Create a New Hub for Treating Infectious Disease

A new community health clinic reflects the client’s tribal roots and becomes a hub for treating infectious diseases. The design team began by determining the client’s programmatic needs and then mapping the patient and staff workflow to help establish one-way traffic to avoid cross-contamination. The main lobby is easily accessible to the nurse’s station and lab, and a separate isolation entrance with its own lobby and exam rooms limits the potential spread of infection. The renovation includes ten exam rooms, two procedure rooms, an in-house lab, staff offices, and support space. Advanced systems disinfect and remove air, including Energy Recovery Ventilation (ERV) and ultraviolet lighting.

The design complements the tribe’s Canyonville clinic Pinnacle designed in 2003 and is influenced by the flowing water and jagged rocks of the Umpqua River. Natural light is brought into the dark space using solar tubes and a bright natural color pallet. In response to CARES funding for the pandemic, the first phase of the design was a fast-track project completed in three weeks. Therefore, the team had to identify quick ship materials that met the client’s aesthetic goals and aggressive timeline. Due to swift decision-making and a collaborative approach, the project is under construction with plans to open this summer.

Project Details

LOCATION

Roseburg, OR

SIZE

7,757 SF

CLIENT

Cow Creek Health & Wellness North Clinic

PROJECT TYPE

Community Health Clinics
Tribal

Funding

CARES Act (partial)

Image Gallery