Cow Creek Health & Wellness Center | Pinnacle Architecture

Cow Creek Health and Wellness | Canyonville, OR

Community, Tradition, and Nature drove the vision for this exceptional new facility. It replaces the previous meager annex that was heavily relied upon by the Umpqua Tribe of Cow Creek. The original annex offered only limited medical assistance to the tribe and facility’s professionals; the closest full medical facility was in Portland, Oregon. The original annex was approximately 1,680 sq ft; the new Health and Wellness center is approximately 12,035 sq ft.

We were able to forge new ground for the Umpqua Tribe in their Cow Creek Health and Wellness Center by designing the facility to exceed their current needs and help prepare them for future services. This multi phase project not only provides a much need medical facility but will pair with other community focuses such as tribal ceremonies and meetings, recreation, and professional education.

The Umpqua Tribe wanted the facility to be reminiscent of their heritage; wanting more than just a clinic, they wanted something to be proud of. With this in mind our designers pulled nature into the building in a metaphoric grace capturing their essence within the materials and form. The exterior is a gesture of materials mimicking the natural world that is a grand part of the Umpqua Tribe’s way of life. Dry stacked, simulated ledgestone forms the powerful base as the sunset glow of cedar panels stack like the forest toward the sky, as the standing seam metal roof chosen for its durability crests the building like a silver lined cloud, while sunlight pours in through the skylights adding a warm glow to the interior. The Umpqua river is a large part of this history; throughout the building you will see repeated grand gestural curves in the carpet, the privacy panels, and in the polished river rock flowing across the wall in the conference room. The feather symbolizes trust, honor, strength, wisdom, power, freedom and much more; you can see a small cut out of the feather at the base of the columns or on the path along the hallway. Encapsulated Palapa grass percolate the privacy panels, screens, door glazing and signage. Superior envelope was used for high efficiency and open spanning trusses allow for future additions.

We have great respect for our clients, their needs and their visions. Because of this we form close relationships with them and foster connections that reach far past the project itself. This is what we are about…

Client: Cow Creek Health and Wellness
Size: 12,500 SF

Leave a Reply